20 Temmuz 2005

Mono ve Stereo Ses Sistemleri

Ses sistemlerinde Mono ve Stereo kavramlarını WinAmp'dan da olsa duyup görmeyeniz yoktur.

Mono modundaki ses yalnız bir kaynaktan girdisi olan tek kanallı ses niteliğine sahiptir, stereo modundaki ses ise iki kaynaktan girdisi olan çift kanallı ses niteliğine sahipdir.

Kaynak denildiği zaman aklımıza fiziksel ses dalgalarını elektriğe çeviren birimler gelebilir; mesela mikrofon bir kaynaktır. Kaynaktan gelen elektriksel sinyaller PreAnfi denilen Amfi devreleriyle kuvvetlendirilerek hoparlörlere gönderilir ve ses bu şekilde yükseltimiş olunur.

Eğer kullandığınız sistem iki adet kaynağı destekleyebilecek halde ise stereo ses niteliğini elde edebilirsiniz. Bu durumda stereo özelliğine sahip bir amfi devresi, doğru akım üreten bir güç kaynağı ile ikişer adet mikrofona ve hoparlöre ihtiyacınız olacak.

Stereo sistemler, insanın iki kulağa sahip olmasından esinlenerek ortaya çıkmıştır. Böylelikle teknolojinin üretebildiği ses dalgalarında derinlik kavramı doğmuşdur, ancak mono modundaki sesde derinlik hissi yoktur.

İnsanın iki kulağı sayesinde sesin nereden ve hangi uzaklıktan geliyor olduğunu algılayabilmesi; yine stereo kavramı ile alakalı bir olaydır.

MP3 formatında dinlediğimiz müzik parçalarının hemen hemen hepsi de stereo niteliğe sahipdir; bir Mp3 dosyasının stereo olup olmadığını WinAmp programının yönetici konsolunda görebilirsiniz.

0 Yorum:

Yorum Gönder