16 Haziran 2007

Milliyetçilik akımına bir alternatif, hümanizm..

Kültür

Farklı kültürlerin birbirlerinden öğrenecekleri vardır ilkesini hep savunmuşumdur.. illâki Kürt kardeşlerimizden yerine göre öğreneceğimiz pek çok şey var. İşte kültür zenginliği diye övündüğümüz Anadolu gerçeğinin bir yapı taşı olarak belirdi Kürtler ! İtiraz edilemeyecek bir tespit..

Ekonomi

Ekonomi konusunda doğunun coğrafyası bizim için bir negatif, ama yörenin ticari kaynakları (tarım ve hayvancılık gibi) layık olduğunca verimli bir şekilde kullanılabilseydi; doğudan batıya belirgin anlamda bir göç yaşanmazdı. Böylelikle, kendi kendisine yetebilen bir doğu imar edilmiş olunurdu.

Milliyetçilik

Göçün ana sebeplerinden birisi de iş ve aş oldu.. bölgeden uzaklaşabilenlerin yanı sıra kalanlar da vardı. Kalanlar, maddi manevi yeni varolabilme arayışlarına yöneldi; bu arayışlar Kürt milliyetçiliğinin doğuşuna zemin hazırladı.. PKK terörizmi, bu yeni trende sahiplenerek kendi amacına hizmet edecek bir hâle getirme çabasında propaganda yaptı.

Asimilasyon

Gaziantep üniversitesinde fizik okuyorken, samimi Kürt arkadaşlarım oldu. Cana yakın, sevgi dolu insanlardı.. insanlık namına onlardan bir şikayetim olmamıştır. Şuraya temas edeceğim; kendilerini idealist gören kimi Kürt arkadaşlarım.. kültürlerini yaşayamadıklarından yakınıyorlardı.

İşte bu açlık, yoksunluk ister istemez onları Kürt milliyetçiliğine itiyordu. Çünkü yaşadıkları ortam onlara yabancı geliyordu.. ve kendi zenginliklerini yaşayamıyorlar paylaşamıyorlardı. Böyle bir durumda ise, alenen bölücülük yapmakla suçlanıyorlardı.

Özeleştiri

Bu minvalde, bir Kürt sorunu görmüyorum, ortada; ama ciddi manada bir Türk sorunumuz var gibi.. aynayı kendimize tutalım. Kalıpları yıkalım, hatâyı biraz da kendimizde arayalım.

Bu arada, milliyetciliğin her çeşidi ile yollarım ayrıdır. Kürtlerin de, bu saatten sonra uzlaşma konusunda.. millet olarak, mütevazi olmalarını bekliyor temenni ediyorum.

Kuzey Irak

Günümüzde bazı siyasi partiler; nefrete varan bir poitika yürüterek Kürtleri hâlâ terörizmin kucağına itiyor. Onları bağrımıza basmalıyız, dertlerini derdimiz bilmeliyiz. Aksi hâlde, çareyi Kuzey Irakta ararlar.. buna müsaade edemeyiz.

Mutualizm

Terörizmin bir amacının da, Türkiyede doğu - batı ayrımcılığını körüklemektir. Böylelikle harita üzerinde olmasa da, fiilen doğu bölgesi.. Türkiye'den kopartılmış duruma gelecektir.

Geçmişteki Olağan Üstü Hâl yönetimleri, işte böyle bir bölünmeye hizmet etmiştir. Bu yanlışı sürdürmeyelim.. terörizm bunu istiyor zaten: doğu - batı arasında ticaret hacmini arttırmalıyız; sosyal iletişimi daha da kuvvetlendirmeliyiz.

Hümanizm

Siyasi liderlerin, aydınların, yazarların, medyanın Kürtleri potansiyel terörist gösterebilecek şekilde yazmalarının, söylevlerde bulunmalarının önüne geçebilmeliyiz. Türk milliyetçiliğinin, önce Türk'lere zarar vereceğini anlatabilmeliyiz. Her türlü milliyetçilik değerinin yerine, bir alternatif olarak hümanizm anlayışını getirebilmeliyiz.

Bu madde uyarınca.. "Kürt Sorunu" ibaresinin ne denli bir su-i zan olabileceğini idrakında olabilelim. Böyle küçük düşürücü ithamların.. yapıcı değil, yıkıcı olduğunu önce vicdanımıza itiraf edelim. Sonra, gerisi gelir.. .

Kürtler, sorun olduklarını düşünmeye devâm ettikçe; onları kazanamayız. Bir nesilin, sorun ve problem olduklarını duya duya yetiştiğini bir düşünün; terörizm diye tabir ettiğim bölücü parçalayıcı güç odağı da bunu istemiyor mu zaten!?

[ Şuraya yazmışım: www.dusunceler.org ]

4 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

ortada bir Kürt sorunu yok Kazım Bey. nasıl bu derece cahil yaklaşabilirsiniz anlamıyorum. Hümanizm miş? ne demek bu? insan sevgisi.. cıkıs noktası ne peki bu kavramın? Kürt milliyetciliği imiş, milletler mi ki milliyetcilik yapmaya hakları olsun?
sizi şaşırarak takip ediyorum, cemaatci zihniyeti baska türlü işlemiyor nedense..
biz zaten yüzyıllardır Kürtlerle içiçeyiz, ayrı gayrılık yok.. ne demek kültürlerini yaşayamıyorlar? kim ne yapmış onlara? bir ayda 50den fazla şehit verdik, haberiniz var mı? askerlerin içlerinde Kürt olan kardesler de vardı. doğu halkıyla meselemiz yok, okumus insanımız da bu oyuna geliyorsa diyecek söz yok.
(Deniz)

19 Haziran 2007 23:57  
Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

@ Deniz

Öncelikle yorumunuzun algılama ve anlatabilme yönüyle kalitesiz olduğunu ifade edeyim.. en azından ben öyle görüyorum.

Bu sizi üzmesin, bize karşı bir husumetiniz varsa; elbette böyle seviyesiz bir yazı yazmanız doğal.

Biraz, bizde de kabahat var sanırım; size karşı ilgisiz kalmış olabiliriz pekâlâ.. bu duruma anlayış göstermenizi ricâ edeceğim.. zamana bırakınız.

Her ne ise problemimiz, çözüme kavuşturmak zorunda değiliz de. Zorla güzellik olmuyor işe.. . bize de aynı sözü söyleyen çok kişi oldu, hayatın gerçekleri böyleymiş diyerek sineye çektik.

* * *

ortada bir Kürt sorunu yok Kazım Bey. nasıl bu derece cahil yaklaşabilirsiniz anlamıyorum.

Biz de var demedik ki zaten, ortada bir Türk sorunu var. Türkler, Kürtleri on yıllardan beri ser sefil bıraktı.. merhum Turgut Özal zamanında başlayan GAP projesi de amacına hizmet eder bir şekilde kullanılamadı.

Olağan üstü hal ile, doğu kaderine terkedildi.. terör bahanesi ile, doğu kabuğuna çekildi ve batıdan koparıldı.

Elbette bu istenen, amaçlanan bir hadise değildi.. ama, politikacılarımızın basiretsizliği bize bu sonu hazırladı.

Bugün büyük şehirlerimizde, azımsanamayacak bir Kürt nüfusu var; keşke doğuya iş ve aş imkânı ihtiyaç düzeyince tedarik edilebilseydi.. bugün, Kürt halkı yaşama umudunu bir ihtimal büyük şehirlerde aramak zorunda kalmazdı.

Kürtlere sosyal yaşam kalitesini de getiremedik, eğitim öğretimde geri kaldılar. Nüfus planlaması yapmadılar: Noldu peki ? Bir adam, bir kaç kadından düzinelerce çocuk peydahladı.. saldı sokağa.. okutamadı, eğitemedi; ve böyle başına buyruk yetişen nesil devletin, milletin başına belâ oldu..

Şimdi durup tamamen Kürtleri suçlu bulmak, vicdansızlıktır: ifade ettiğim gibi; oraya, makul nisbette iş aş gönderdiniz mi?! zaten, onlar da esas olarak bundan şikayetciler..

Naptınız ? PKK terörünün kucağına bıraktınız.. Terör, bu insanlara umut vaadinde bulundu, ve hayallerini sömürdü.. nihayet, terörün de dertlerine devâ olmayacağını gördüler inşâ Allah.

Biz de hatâmızı anlayalım sayın Deniz ! miliyetçilik yaparsak, onlar da aynı şekilde davranır. Milliyetçi değil, hümanist olalım.. diye düşünüyorum.

* * *

Kürt milliyetciliği imiş, milletler mi ki milliyetcilik yapmaya hakları olsun?

sayın Deniz, öyle basit bir argüman ile düşünce savunması yapıyorsunuz ki: size herkes güler.

Evet, Kürlet de, Ermeniler gibi bir millettir. Bunu kabul etmek zorunluluğunuz da var; çünkü bilim böyle diyor. Aksi halde, her ortamda; subjektif olmakla itham edilirsiniz.. benden söylemesi.

Madem.. burada böyle bir yanılgıya düşüyorsunuz; bakın ben size işin doğrusunu anlatıyorum.. siz de gurur yapmayın.

Gelin, yanlışlarımızı kabul edelim.. ben, bir yanlışımı doğru olarak görmeye yanaşmam. Hatâlıysam, imkanım ölçüsünde düzeltmek isterim yanlışımı. Sizden de aynı nezaketi beklerim..

* * *

sizi şaşırarak takip ediyorum, cemaatci zihniyeti baska türlü işlemiyor nedense..

Takip ettiğiniz için teşekkür ederim.. böylelikle anti tez ihtiyacımı tedarik etmiş oluyorum: Bu bakımdan benim için değerlisiniz.. muhalefetin önemini çok iyi bilirim.

Sağolun..

Şu cemaat konusunda ne demek istediğinizi pek anlamadım.. ben cemaat anlayışının bir avukatı olmadığım gibi, temcilcisi de değilim.

Ama.. içlerinde yetişmiş bir kimse olarak; yediğim ekmeğe nankörlük edecek de değilim. Doğru olanın peşindeyiz, yanlışa da taraf olamayız.

Bu bakımdan, cemaat derken; lütfen genelleme yapmayınız; düşüncelerimim sorumlusu benim.. ifadelerim beni bağlar, cemaati değil.

* * *

biz zaten yüzyıllardır Kürtlerle içiçeyiz, ayrı gayrılık yok.. ne demek kültürlerini yaşayamıyorlar? kim ne yapmış onlara?

At gözlüğü ile bakıyorsunuz Türkiye'ye diye düşünüyorum.. Kürler ikinci sınıf insanlar olarak görülüyor Türiye'de, ya da en azından yaşam şartları öyle görmemize sebep oluyor.

Doğu illerini sosyal yaşam yönüyle tahlil ediniz lütfen. Halk.. ağaların, aşiretlerin hükümranlığında eziliyor; devlet (Kürt veya Türk demeden) halka sahip çıkmalıdır.. halkı güç odaklarına bağımlılıktan kurtaracak politikaları üretebilmelidir.

Ne mutlu Türk'üm zihniyeti ile de Kürt'leri asimile edemezsiniz.. evet, ne mutlu Kürd'üm de demeyelim; ama elinizi vicdanınıza koyun lütfen, bu işin bir orta yolu olmalı.. milliyetciliğin her türlüsü devlet olarak birlik ve beraberliğimizi zedeler.

* * *

bir ayda 50den fazla şehit verdik, haberiniz var mı? askerlerin içlerinde Kürt olan kardesler de vardı.

Bakın ne güzel yazmışsınız.. işte bu sebeple bütün Kürtleri potansiyel terörist göremeyiz.

Ama ne yazık ki; sizin de ifadenizle Kürt kardeşlerimiz.. bugün şehit cenazelerinde nefretle anılıyorlar.

Bu gidişe dur diyelim.. sizin de, aslında bu düşüncede olduğunuzu sezinliyorum.

Manzarayı biraz daha iyi tahlil edelim.. toplumun Kürtler ile bir derdi yok; onlarla bir olmuşuz, akraba olmuşuz onlarla.. toplumun böyle bir derdi yok görünüyor.

Aynı duyarlılığı.. devlet kurumlarımızdan da bekliyorum; Kürtlere karşı baskıcı dayatmacı bir politika uyguluma yanlışında diretmesinler.

* * *

doğu halkıyla meselemiz yok, okumus insanımız da bu oyuna geliyorsa diyecek söz yok."

Bu posta içeriğinde, ben de doğu halkı ile bir meselemiz yok demiştim zaten.. nasıl bir oyuna geldiğimi de anlayamıyorum bu sebeple.. . ben, oyuna gelmeyen taraf olduğumu düşünüyordum.

Siz hangi yazıyı okudunuz acaba çok merak ediyorum.. kendimden şüphe duyuyorum açıkcası.. .

Tüm eleştirilerime rağmen, size değer biçiyorum. Mutlaka siz de kendi bakış açınıza göre doğru olanı görüyorsunuzdur; sizi, yanlış yolda olmakla yargılamak istemiyorum açıkcası.

Heyecana bağlı olarak sert yazıyor olmanız biraz nahoş kaçabiliyor.. bu durum, gereksiz iletişim sorunlarının yaşanmasına sebep olabilir.

Konu hakkında düşüncelerimiz bunlardır, ifade etmemize vesile olduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum.

Umut ederim ki; açıklamalarımız, ön kabülden uzak geniş bir bakış açısına sahip iyi niyet ile değerlendirilir.

Yanlışlarımıza dikkat çekerseniz memnun oluruz.. zaman içersinde, size göre mevzu bahis hatâlarımız üzerinde tekrar tekrar düşünürüz.

Saygılarımla,

20 Haziran 2007 02:55  
Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

@ Deniz

Pardon, siz hangi Deniz 'siniz? Deniz 'leri karıştırmış olabilirim de, o bakımdan suâl ediyorum :) Eğer karıştırmışsam da, pek özel yazmadımdı; idare edin artık.. aklın yolu birdir,

20 Haziran 2007 03:19  
Blogger Sunusy dedi ki...

İşte yokluk yüzünden bu haldeyiz! ama neyin yokluğu?

İdrak, merak, kapasite ve anlayış yokluğu yüzünden en önemli yoklukla karşı karşıyayız..
zihinlerimizde Allah'ın yokluğu!

Eğer zihinlerimizde Allah olsaydı, eğer bir parçacık vahiy aklımız olsaydı burada hümanizm ya da bilmem neizm diye konuşmaz, Muhammed ümmetinin birliği üzerine kafa yorardık. İnananlar ve tek gerçeği farkedener olarak sadece tek bir ümmet olabilme idrakine sığınır ve bütün sorunlarımızın yok oluşunu izlerdik.

ama bunu açık açık yazarsak bizi anlamak istemezler, YOBAZLIKLA damgalarlar ve kulaklarını tıkayıp şarkılar söylemeye başlarlar, tıpkı bilgisiz, görgüsüz, şımarık çocuklar gibi.

Hümanizm, yüzde yüz islam karşıtı bir dindir. Pozitivizmin dünyada sekteye uğramasıyla (nedense türk edebiyatçıları -serveti fünuncular- hala ısrarlılar) yerine ikame edilmiş yeni dünya dinidir.

Bizler pozitivizmin ve hümanizmin yüzde yüz karşısında katıksız ve tavizsiz müslümanlar olarak hz. Mevlana ve Yunus Emre'lerin istismar edilişlerini öfkeyle seyrediyoruz.
İçimizdeki cahilliği yenince taşlar oturacak ve idrak başlayacak ama şeytan ve ona alet olmuş her türlü akım ve akımcılarla savaşımız mahşere dek sürecek.
Zira şeytanın da bir mühleti ve eceli var.

Bize lazım olan tek şey imandır. eğer onun noksansız layığını bulup edinebilirsek, aşk ve insan sevgisinde de, bilimde de, medeniyette de bizi kimse tutamaz, atalarımıza layık torunlar da oluruz, Rabbimize aşık kullar da oluruz.

Gerçek Türk Milliyetçiliği de bu değil midir zaten?

Kabirde münker ve nekir ırkımızı sormuyor ama hangi ümmetten olduğumuzu büyük bir merakla soruyorlar, değil mi!

27 Haziran 2007 14:52  

Yorum Gönder