20 Haziran 2007

Atilla Yayla, ve Liberal Anlayış..

Atilla Yayla, farklı farklı her düşüncenin özgürlüğünü savunuyor diye 'biliyorum; bir bakıma lâikliği olması gerektiği gibi yorumluyor.. günümüz Türkiye'sinde ise lâik anlayış, kanaatimce tek tip insan yetiştirmeye yönelik bir zihniyete hizmet etmektedir.

Bu insan tipi.. kamu alanında dinsiz, imansız, fikirsiz bir nitelik ile hakim ideolojinin kölesi şeklinde betimlenebilir. Oysa medenî insan.. inancını her dem yaşayabilen, ve özgürce ifâde edebilen bir modeldir. Bu insan modeli, hakim güç ile çatışmaz savaşmaz; fakat, akılcı fikir savuncaları üreterek uzlaşır.

Kürt, Arap, Türk ırk ayrımcılığı mevzu bahis modern insan modelimizde yer bulamaz; her millet merkezî devletin anayasası karşısında.. coğrafî, sosyo ekonomik kültürel imkânlar nisbetinde eşit hak ve özgürlüğe sahiptir.

Alevî, Sünnî, Hristiyan, Yahudi dinleri arasında farklılığa üstünlüğe bağlı ayrımcılık yerine; tercihe bağlı vicdan tasarrufuna saygı, ve karşılıklı bir hoş görü ahlâkı belirginlik gösterir.

Liberalizm denildiğinde, şahsen böyle bir yaşam hayâl ediyorum.

Bu çerçevede.. düşünce özgürlüğünü savunuyorken dogmalara mahkum edilmek istenen Atilla Yayla’nın yerinde, bugün biz de olabilirdik; ya da başka bir deyişle.. bugün, Atilla Yayla’nın şahsında biz oradayız.. . diyorum,

[ Şuraya yazmışım: www.derindusunce.org ]

0 Yorum:

Yorum Gönder