15 Ocak 2006

Bana Gelen Övgüler, Özenle İade Olunur...

Birşeyler yazıyorum, anlatmaya çalışıyorum; lakin hepsi havada kalıyor gibi bir izlenim uyandı bende. Bu problemi yaşayan benim tabi, sizi pek etkilemiyor.Ancak içsel barışıklılığımı yakalamak için burada yazmam gerektiğine inandım. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az!

Anlattığım konular insanın doğada yalnız kalmışlığından bahseder: Çekdiği sıkıntılardan; insanın özünde varolan nefsi hata ve yanlışlardan müzdarip, edindiği ruhi hastalıklardan.

Bütün bunlar kişisel dünyamızda jereyan ediyorken bizler zaman içersinde tekamül dediğimiz manevi olgunluk safhalarını yaşarız ve atlayabildiğimiz kadar basamak atlarız. İnsanın olgunlaşması anlamına gelen tekamül; yaşamımızda edindiğimiz deneyimlerin bir nevi birikimidir. Bu birikim de nefsimize karşı verdiğimiz mücadeler ile olur.

Acı acı üstüne biniyorken, o güzel günlerimizde bizimle beraber olan efendiler yanımızda olmazlar ne garipdirki!

Bu sözü yakın dostlarım ve dahi ailemi ayırmaksızın herkes kendi üzerine söylenmiş gibi anlayabilir. Bana kimse sen dost görmemişsin deme gafletinde bulunmasın; çünkü cevabını alır. Evet çok iyi bildiğim ve hiç kimsenin, zavallı ben dahil vazgeçemediği bir dost vardır dünyada; adı meşhur Para...

Resim: Bana Gelen Övgüler, Özenle İade Olunur...İnsanın içindeki ehlileştirilememiş nefis, menfaati uğruna insanı halden hale sokar. Yaptırmadığı rezillik, dalkavukluk bırakmaz. Anlayacağınız günümüz dostluk hikayeleri nefsin menfaatleri çerçevesinde kurulmuş uyduruk sevgilerdir. Ne zaman ki size dostunuz fazlasıyla yük olur; siz uğruna ölümü göze alabileceğiniz insanda hemen bir yanlış bulursunuz. Ve sen şusun busun diyerek kendinize kaçış yolları aramaya başlarsınız! Nerede kaldı sizin dostane sevginiz sorarım.

Sağolsunki nefsiniz 24 saat iş başındadır, anlıyor musunuz beni...

Hal böyleyken nefsi eğitmek lazım gelir. Lakin günümüz insanı boş işlerle uğraşmaya pek meraklıdır. İslam öğretisi nefsi ehlileştirme üzerinine kurulmuşsa da, bizlerin böyle bir öğretiden haberi yoktur:

İşte böyle bir dünyada yaşıyoruz arkadaşlar. Bütün bu problemin kökeninde İlahi iradenin insana tebelleş ettiği Nefis vardır. Kimseye din dersi vermek gibi niyetim yok. Bu inanca sahip olmayanlara da tek kelam sözüm olamaz: Hem biz neyizki bunu öğretelim; onlar biliyorlar ya, bize söz düşmez.

Sevgi ve Saygılarımla...

1 Yorum:

Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Bu posta, Kâzım Mızrak'ın www.mizrak.blogspot.com adresindeki, 06 Haziran 2005 Pazartesi tarihli yazısıdır.

Lütfen Bilginize !

15 Ocak 2006 08:52  

Yorum Gönder