15 Ocak 2006

Karmaşanın Doruğundayız...

Karmaşa Sorun Demek Değildir, Bir Problemdir ve Çözüm İster!

Doğrularıyla ve yanlışlarıyla günlük yaşantımızda bir çok konuda bir karar almamız gerekir. Alacağımız kararlar doğrular yanlışlardan ibarettir, konu iki ihtimalli seçeneğe bakılarak basite alınmamalıdır. Nitekim karşı karşıya kaldığımız durum birden çok doğruyu içerebileceği gibi birden fazla yanlışı da kapsayabilir.

Anlaşılacağı gibi çok komplike bir sorunumuz var!

Bir karar almaya kendi kendimizi zorlayabileceğimiz gibi çevresel faktörlerin denetimi ve kontrolü altında kalarak da bir seçim yapmak zorunda kalabiliriz. Bu nokta da şuna büyük bir uyarıyla dikkatinizi çekiyorum; her iki durumda da yaşamı etkilenen seçimi yapan kişidir! Bu bakımdan sizlere hayat da yalnız olduğumuz gerçeğini tekrar hatırlatmak isterim.

Alınan kararın göreceli olarak doğru olması ve fayda sağlaması bireysel mutluluğa ek olarak çevresel mutluluğu da yanında getirir. Çevrenizdeki insanlar bu karardan memnun bir şekilde sizinle beraber olurlar size destek vererek size karşı olan sevgilerinden bahsederek başarınızı sahiplenirler. Sizi kendi iktidarlarına ortak ederler. Bunu yaparlarken "Olması gereken budur." demeyi ihmal etmezler ve böylelikle kendi zihniyetlerine yarar sağlayacak kılıfı uydurmuş olurlar.

Bundan böyle siz onların vazgeçilmez bir parçası olursunuz, çünkü sosyal sorumluluğunu yerine getiren bir bireysinizdir artık...

Kararınızda bir yanlışlık görüldüğünde sizden kötüsü yoktur! Alınan kararın sorumluluğu tamamen size ait olduğu dikte edilir. Doğan olumsuz sonuçlarla beraber yalnız bırakılırsınız. Ve başarısızlığın tüm günahının sizin üzerinizde kalmış olduğu bir halde buluverirsiniz kendinizi.

Resim: Karmaşanın Doruğundayız...Başa döndüğümüzde bir kararın iki unsurun etkisi altında olduğunu söylemiştik, her iki etmen de bireyin özgür iradesi ya da bağımlı iradesiyle alınmıştır. Her iki durumda da gelişmelerin kararı veren bireyi etkilemesi beklenirken; anlatılan birinci durumda çevrenin başarıyı sahiplenme yolunda olduğu; ikinci durumda ise başarısızlığın bireye yüklenilmesiyle çevresel faktörlerin kendisini doğan olumsuz sonuçlardan izole ettiği görülüyor.

Burada bir karmaşa olduğunu iddaa edersek, çözülmesi gereken bir problemin de hemen önümüzde duruyor olduğunu kabul etmiş oluruz!

1 Yorum:

Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Bu posta, Kâzım Mızrak'ın www.mizrak.blogspot.com adresindeki, 02 Haziran 2005 Perşembe tarihli yazısıdır.

Lütfen Bilginize !

15 Ocak 2006 08:12  

Yorum Gönder