24 Temmuz 2005

Kola ve Karbon di Oksit Gazı

Kola olarak bildiğimiz meşrubat, eski zamanlarda bir eczanede satılmaya başlanmış. Daha sonra meşhur olmuş ve geniş kitlelere hitap eder duruma gelmiş.

İçinde kola aroması ve şeker var, bu kadar basit. Kola aroması da bir bitkinin kökünden üretiliyor sanırım. Olayı kopartan asıl etmen Karbon di Oksit (CO2) gazıdır. Bu gaz suda çözündüğü zaman su asidik özellik kazanır; su ne kadar soğuksa gaz o denli yoğunlaşarak suyun içine nüfuz eder.

Meşrubatların üzerinde "Soğuk İçiniz" ibaresi bundan dolayı yazılmışdır. Yani daha çok Karbon di Oksit için soğutunuz demek isteniyor. Aksi halde ılık havada CO2 buharlaşma eğilimi göstererek uçup gider ve meşrubat bildiğiniz meyva suyu gibi nötr bir nitelik kazanır.

Kola tarzı gazlı içeceklerde kullanılan CO2'nin güzelliği buradadır. Meşrubatın içimi genizde bir yanma etkisi uyandırır ki bu durum asitlerin genel özelliğinden ileri gelir.

Aman haa bu yazıyı okurken evde kola yapma aşkı içinize doğmasın. İçine tuz ruhu falan dökersiniz, sonra ömür boyu gırtlağınız olmadan yaşamak zorunda kalırsınız.

Şaka değil, bizim insanımız beklenmeyen işlerde azim gösterir arkadaş, ben yasal uyarıyı yapayım da nolur nolmaz :)

2 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

saol çok işime yaradı

5 Mart 2009 19:44  
Anonymous Adsız dedi ki...

wayy be insanlar için ilaç amaçlı kullanılan bu içecek; nasıl oluyor da bu kadar zarar werebiliyor şimdi insanlara...? kola yaparken neden tuz ruhu koymak istesin ki bi insan :) ayrıca neden kola yapılsın ki :))

25 Temmuz 2009 15:17  

Yorum Gönder