19 Ekim 2008

Ergonomi (?)

Tanrı, ergonomiyi insandan önce îcad etti.

İnsanı yaratıyorken.. ellerini, kollarına; kollarını, vücûduna; vücûdunu, başına; başını da, tüm bedenine uyumlu yarattı. Böylelikle, insan; yürürken, koşarken, otururken, yüzerken, yatarken, kalkarken.. mekanik anlamda mükemmel bir makine hâline geldi.

İnsanın gözleri.. üç boyutlu görsün diye iki adet yaratıldı; ve her ikisi de başta bulunuyor. Yukarıdan baktıklarında, uzakları görebiliyorlar. Görünen mesafe otomatik olarak algılanmakta, böylelikle, göz merceği kendisine bildirilen uzaklığa göre odaklanmakta.

Soğuk havadan akciğerler etkilenmesin diye, burun sistemi bir klima gibi çalışarak solunan havayı nemlendirip ısıtmakta. Burnun içerisinde yoğunlaşmış tüyler, havada asılı olan tozları süzmekte.

Bedeni çepe çevre saran deri.. terleme yoluyla sıcak havalarda bedeni serinletmekte, aynı zamanda; terleme yoluyla, kanın kimyasının düzenlenmesine yardımcı olmakta. Deri üzerindeki kıllar sayesinde; hava, ve sıvı kanalları daima açık tutulmakta.

Kulaklar sahip oldukları aerodinamik duruşla, ses dalgalarının yakalanıp, orta kulak yoluyla kulak zarına iletilmesinde önemli bir görev üstlenmiş.

Orta kulakta yer alan sert kemik dokusundan oluşmuş bir mekanizma, daha güvenli bir konumda bulunan iç kulağa, ses titreşimlerinin iletimini kayıpsızca temin etmekte.

Tanrı, ergonomiyi insandan önce îcad etti.

Bir tesadüf olduğunu düşünen insan.. herkesten, ve herşeyden çok bildiğini mi sanıyor (!)

Nayır, nolamaz.

1 Yorum:

Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

# Ergonomi nedir?

"İşbilim ya da ergonomi; insanların çeşitli iş ve çevre koşullarına ilişkin bedensel özelliklerini, eğilimlerini, yeteneklerini, sınırlılıklarını araştıran, elde ettiği verilerle geliştirdiği ilkeleri makine sistemlerinin tasarımına, düzenlenmesine uygulayan mühendislik dalıdır.

Kaynak: Wikipedia.Org

19 Ekim 2008 11:56  

Yorum Gönder