8 Ağustos 2005

Anlayabildiklerimiz Bize Müsaade Edildiği Kadardır

Problem: İçte olan içtedir. Dışta olan dışta. Allah bu sonsuzluğun neresindedir? Dışında mı? İçinde mi? İçte olan, dışta yoktur! Dışta olan, içte yoktur! Öyleyse Allah, dıştaysa, içte olamaz! İçteyse , dışta olamaz. Peki O hani her yerdeydi?

Cevap: Doğmamış ve doğurmamış olan Allah, yarattığı bir madde gibi varlık değildir, varedilen değildir, varedendir! İçte de olamaz, dışta da! Aşağıda da olamaz, yukarda da! Bu kavramlar algılayabildiğimiz boyutların bir aldatmasıdır.

Sonuç: Allah'ı düşündüğümüzde yanımızda olduğunu idrak ediyor durumdayızdır. O'nu aklımızdan çıkarıp unutduğumuzda yanımızda olduğunu idrak ediyor durumda değilizdir.

Onun huzurundayız; uyuyorken, uyanıkken, konuşurken, düşünürken, yemek yerken, yatarken, sınavdayken, ağlarken, doğarken, ölürken, can çekirşen, isyan ederken, yalvarırken, döverken, sövülürken, bağırırken, gülerken!

Bunu anladığımızda bütün acılarımız bitecektirdir inşallah! Bir ihtimaldir diye kesin bir ifade kullanmadım. Eğer O rıza göstermezse bilmem ne üniversitesinin profesörü olmamız pek işe yaramayacaktır. Demek ki anlamamız için önce bunu niyaz edicez; anlamayı!

0 Yorum:

Yorum Gönder