1 Ocak 2006

Bilginin Teyit Edilmesi Yöntemi

İkili bir diyalogda kullanabileceğimiz bu yöntem, her iki bireyin de düşün dünyasında yatan fikrin ne ölçüde hemdeş ya da karşıt olduğunu anlamamızı sağlar.

Fikirlerin sözlü olarak iletilmesi sırasında karşılaştığımız bilinç altı dirençlerini elemine edebilmemizi kolaylaştıran bilginin teyit edilmesi yönteminde, her iki kişi içinde çıktı ilkesi çeçerli olacaktır.

Girdi, bir düşüncenin zihin tarafından algılanmasıyla beraber biten süreç öncesindeki halidir. Çıktı ise, zihnin girdi'yi işlemesinden sonraki durumunu ifade eder.

Örneğin, "seni seviyorum" sözlü ifadesi bir kimsenin düşün çıktısıdır. Bu çıktıyı karşı taraf algılayarak içinde bulunduğu koşulları değerlendirir ve zihninde işler. Yerine göre "ben de seni seviyorum" der, ya da aksi yönde bir seçimle "ben seni sevmiyorum" der. İşte bu cevap, bir çıktı niteliği taşır.

Verilen örnekte, girdiyi allgılayan bireyin zihinsel değerlendirme sürecini yaşamış olduğuna dikkat çekelim.

Bilginin teyit edilmesi yöntemi tek taraflı kullanılmaz. Yani aynı anda her iki taraf da çıktıda bulunur. Bu sayede, her iki tarafın da bilgiyi aynı anda değerlendirmesine fırsat sağlanır.

Etki -Tepki ilkesinin bu yöntem ile uyuşmuyor olduğunu farketmiş olmanızı bekliyorum. Yukardaki örnekte verilen cevabın, etkiye karşılık verilen bir tepki olduğu görülmektedir.

Bahsettiğimiz yöntemi kullanıyorken zihnimizi tamamiyle kendimizde yoğunlaştırırız. Nihayetinde, söze önce başlayan kimse düşüncesini ifade ediyorken; biz de malum konu hakkında ifade edeceğimiz düşünceyi, kendi bakış açımıza göre söylemeye hazır hale getirmiş olmalıyız.

İfade edilen fikirler, her bir bireye ait saf bilginin kendisi niteliğinde olması bakımından; her bir birey diğerinin konu hakkındaki öz düşüncesini öğrenmiş olur.

Çıktıda bulunan taraflar, zihinlerinde aynı anda girdiyi kabul etme ve işleme sürecini yaşarlar.

Böyle bir gelişmenin sonucunda, artık karar alma sürecine de ulaşılmıştır.

Girdinin de değerlendirilmesi ile beraber; birey, karşısındaki kimse ile aynı düşünceyi paylaşıp paylaşmıyor olduğunun doğru cevabına ulaşmış olur!

Yöntem (Method): Bir sonuca giden yol.
Girdi (Input Expression): Birey tarafından değerlendirmeye alınan fikir ya da düşünce.
Çıktı (Output Expression): Birey tarafından ifade edilen fikir ya da düşünce.
Etki - Tepki İlkesi (Action-Reaction Principle): İfede edilen düşüncenin, zihinlerde niteliğinin değişime uğruyor olması durumu.

Özünü Arayan,
Kâzım Mızrak

1 Yorum:

Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Posta, yazımsal hataların düzeltilmesi için yeniden gözden geçirilmiştir...

2 Ocak 2006 14:05  

Yorum Gönder