27 Aralık 2005

Tanrı Kavramına Açıklık Getirelim

Bir önceki yazımda da bu kelimeyi kullanmış olduğum görülüyor.

Tanrı kelimesi somut bir maddeyi temsil etmez, bu bakımdan zihinsel olarak algılanıp anlam yüklenen bir kavram özelliği taşır. Güneş, Ateş, Put, İnek gibi somut olan totemleri Tanrısal bir öğe gibi gören toplumlara da tarih sahnesinde rastlanmıştır.

Hristiyanlık, Yahudilik, Müslümanlık gibi Kutsal Kitap gönderilmiş dinlerde, Tanrının tüm kainatı saran sonsuz bir kudret sahibi olduğu anlatılır.

Müslüman toplumlarında konuya ilişkin olarak bir kavram karmaşası yaşanmaktadır. Batı kaynaklı kültür dayatmalarına maruz kalan toplumumuz, Tanrı kelimesini sık sık duyar olmuştur.

Elbette bu kavramı öcü gibi görmek yanlıştır. Ve hatta bir bakıma bu şekildeki yaklaşım cahilliğin - acizliğin bir dışavurumu gibi de yorumlanabilir.

Yani, öncelikle siz akıllı olun ve size ait aklı kullanmayı bir prensip haline getirin: Tanrı denildiğinde yukarıda da bahsettiğimiz üzere esasen Allah'ın kastdedilmiş olmadığının bilincini edinin.

Tanrı demek ile, Allah demenin aynı şeyler olmadığının altını çizelim.

Evet, Allah bir Tanrıdır, fakat Tanrı Allah demek değildir. İslamiyet'e göre kainatın mutlak hakimi olan varlık Allah'dır. O'nu anlatan ve tanımlayan sıfatlardan oluşan 99 adet özel isim vardır.

Bütün insanları kendisine muhatap alan Kuran-ı Kerim'de, Allah bu isimler ile bizlere kendisini tanıtmıştır. Bu 99 isim Esma-ül Hüsna olarak bilinir.

1 Yorum:

Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Lütfen Bilginize !

Posta içeriğinde 29 Aralık 2005 tarihinde, saat 01:11'de düzenleme yapılmıştır...

29 Aralık 2005 01:14  

Yorum Gönder