6 Ekim 2007

Kâinata Mektup

"Allah her an yola koyulma derdinde olanların yardımcısıdır. Ayağımız sürçtüğünde yılmamalıyız. Hemen tekrar yola koyulmalıyız. İçimizde ki vuslata erme aşkı sönmemeli."

@ Nereye bu gidiş ?

Kâinata bir mektup var, onu anlamak yolunda mıydı bu yürüyüş diye suâlde bulunuyorum kendime.. cevabım gecikmiyor; elbette öyleydi, dostlar.

O mektup; en önce.. ikrâ ile başlıyordu, ve bizler; o mektuba mukabele edebilmek adına yürüyorduk aczimizle: Bizden sonra gelenlere, nereye gittiğimizi haber vermekti kavgamız.

Kâzım Mızrak

Gösterge: www.kainatamektup.blogspot.com

1 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

DQSTLAR MERHABA..İslam insanlara fıtratına uygun en güzel hakları sunmuştur.
İslam`da insan haklarına verilen değeri anlayabilmek için, dünyanın İslam`dan önceki durumuna kısaca bir göz atmak faydalı olacaktır. Şöyle ki:
1. Dünya yüzündeki bütün devletler, monarşi ile idare edilmekteydi. Başta bulunan kral, hükümdar veya imparator, idare ettiği halk üzerinde tam bir yetki sahibiydi. İstediğini asar, dilediğini sürer, kimseye karşı yaptıklarından hesap vermek zorunda kalmazdı.
2. İnsanlar sınıflara ayrılmıştı. Hükümdarın yakın çevresi, akraba ve hısımları imtiyazlı bir sınıftı. Bunun yanı sıra horlanan, hakları çiğnenen geniş bir halk kitlesi de, ayrı bir sınıfı meydana getirirdi. Sınıflar arasında derin uçurumlar vardı.
3. Kölelik en vahşi bir şekilde uygulanıyordu. İnsan haysiyeti, ayaklar altına alınmıştı.
4. İnsanlar ırk ve renklerine göre farklı muamelelere maruz kalır, soy-sop üstünlüğü, yegane üstünlük ölçüsü kabul edilirdi. İnsanlar akıl, bilgi, kabiliyet, ahlak ve faziletlerine göre değerlendirilmezdi.
5. Temel hak ve hürriyetlerin hiçbiri yoktu. Din ve vicdan hürriyeti, mülkiyet hakkı, mesken edinme hürriyeti, fikir hürriyeti gibi temel hak ve hürriyetlerin hiçbirisi, sıradan bir vatandaş için söz konusu değildi. İnsanlar inanç ve fikirlerinden dolayı olmadık zulüm ve eziyetlere maruz bırakılır, vicdanlar baskı altında tutulurdu.
6. Hukukun temel prensipleri ayaklar altındaydı. Hukukta eşitlik, kanun hakimiyeti, cezaların şahsiliği ve kanuniliği gibi temel hukuki mefhumların hayal edilmesi bile imkansızdı. Bağımsız ve tarafsız bir yargıdan söz edilemezdi. Şahsi arzu ve emirler kanun yerine geçer, aynı suçu işleyen farklı sınıflara mensup kişilere farklı cezalar uygulanırdı.
İşte dünya böylesine karanlık bir tablo içinde iken, İslam dini gelmiş ve insanlık tarihinin en büyükinkılabınıgerçekleştirmiştir.
İşte bunlara karşı islamın getirdiği haklara gelince…--Bütün insanlar dogustan günahsizdir. Suç ve ceza mefhumlari ergenlikten itibaren söz konusudur.
insanlar Adem'in çocuklari olup esit hak-lara sahip olarak dogarlar.
Her dogan canli yasama ve özgürlük hakkina sahiptir.
Insanlarin canlari, mallari ve irzlari koruma altinda olup kutsaldir.
-Adalet dünya hayatinin temelidir. Herkes adaletten pay alma hakkina sahiptir.
Insanlarin meskenleri koruma altindadir. Izinsiz girmek yasaktir.
Baskalarina zarar vermedikçe insanlarin neyle ugrastiklariyla ugrasmak, casusluk yapmak yasaktir.
Ferdi sorumluluk esastir. Kimse kimsenin yaptigindan dolayi sorumlu tutulamaz.
Herkes, istedigi gibi düsünme ve düsündügünü açiklama hakkina sahiptir. (Kur'an kendisine karsi çikanlara her türlü yolu denemeleri için meydan okur)
. Insanlar, inanç özgürlügüne sahiptirler
. Hiçkimsenin mali haksiz yollarla gaspedilemez.
. Herkes kazanma hakkina sahiptir. Rantiyecilik yoktur.
. Herkes siyaset yapma hakkina sahiptir
. Zulmün, iskencenin ve haksizligin her çesidi yasaklanmistir. Zulüm yasak oldugu gibi,zulme karsi çikmamak ta yasaktir
. Her insan egitim ve ögretim özgürlügüne sahiptir. Ögrendiklerini baskalarina ögretme hakkina da sahiptir.
. Haklarin korunmasi için sahitlik yapma ve isteme hakki vardir.
. Ailede ana-babaya itaat esastir.
. Devlet hizmetinde çalisan ya da özel islerde çalisanlarin devlet ya da isverenleri üzerinde günün kosullarinda normla sartlarda geçinebilecekleri bir ücret alma haklari vardir.
EVET DOSTLAR İSLAM EN GÜZEL HAKKI SUNMUŞ GELİN BİRBİRİMİZİN HAKLARINA SAYGILI OLALIM..BU BİR SIRDIR…

6 Aralık 2007 15:39  

Yorum Gönder