4 Eylül 2005

Kelebek Etkisi Prensibi Neyi Savunur?

Kuzey Amerika'da yaşanan kasırga felaketini ve "Kelebek Etkisini" düşünüyorum. Nedir bu kelebeğin etkisi? Ne işe yarar, nereden gelir, nereye gider?

Fizikçiler bu konuda somutsal anlamda bir teori ortaya koymuşlar. Yani bilimsel yönden doğa kanunları üzerinde red edilemeyecek geçerlilikte bir yargıya varılmış. Bu yargıya göre hareket halindeki bir madde, bulunduğu uzaysal boyutta çevresinde bir takım değişimlere yol açar. Değişimler kelebek örneğinde olduğu gibi somutsal nitelikte gözlemlenebilir ve ölçülebilir değerlere sahiptir.

Çin'de kanat çırpan bir kelebek, Amerika'da bir kasırganın doğmasını tetikleyebilir denilmektedir. Bu ifade asla ve asla çürütülemez.

Fiziğin Etki - Tepki prensibi düşünüldüğünde, eylemsizlik gösteren her madde ( ki varlığın madde olabilmesi için eylemsizlik göstermesi de lazımdır zaten) zincirleme olarak devam edecek şekilde, uzayın maddesel varoluşu üzerine tesirde bulunur.

Dip Not: Konuyu başka kaynaklardan da araştırmanız önemle tavsiye olunur. Ben bu işin uzmanı değilim, bir uzman olmasam da bilim hakkında konuşmak hoşuma gidiyor; böylelikle mutlu oluyorum :)

2 Yorum:

Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Post içeriğinde, anlam karmaşasına yol açabilecek dilbilgisi hataları düzeltilmiştir.

5 Eylül 2005 01:01  
Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Merhaba Cenk Sumbas,

Konuya başka bir yönden yaklaşmış oldunuz diye düşünüyorum.

Kelebek Etkisi Teorisinin hemen hemen her bilim disiplini ile alakası olsa gerek: Tarih, Sosyoloji, Yaratılış, Psikoloji, Matematik ve özellikle de Fizik.

Zira bu prensip Domino Taşlarında olduğu gibi "Her sonucun bir başlangıcı vardır." anlayışını savunur.

6 Eylül 2005 21:22  

Yorum Gönder