1 Kasım 2011

Petrus, öfkeli bir sesle, "Canımızı yakmanın bir sürü yolunu bulmuşuz," dedi, "ama en çok sevgi yoluyla yakıyoruz canımızı. Bazen bizi sevmeyen biri yüzünden, bazen bizi terk eden biri yüzünden, bazen de bizi bir türlü bırakmayan biri yüzünden hep acı çekiyoruz. Yalnızsak, kimse bizi istemediği için yalnızız; evliliği köleliğe dönüştürüyoruz. Ne kadar korkunç!"

Paulo Coelho, Hac

4 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

"evliliği köleliğe dönüştürüyoruz." ?

2 Kasım 2011 01:39  
Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Üzerinde çok düşündüm, ama ben de anlamadım doğrusu :)

2 Kasım 2011 12:24  
Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Fakat iyi bir şeye benziyor galiba, ne dersin :P

2 Kasım 2011 12:25  
Blogger Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Mutluluk, anlamadığımız bir şeye gülmesini bilmektir. Ve genellikle, cehalet ehlinin daha mutlu bir zevat olduğu fikri bence çok doğrudur.

Çünkü, akıllı düşünen kimselerin akıl yoluyla mutluluğa erişebilmeleri daha kolaymış gibi görünse de; bu kimseler gerçeğe karşı hep ince bir üzüntü hüzün keder hâlindedirler.

Günkü gerçek, sorumluluk getirir.! Sorumluluk da ciddiyet.

* * *

Oysa cehalet ehli, kakari kikiri her saflıkta bir kahkaha payı bulurlar. Bu cehalet ehli hakikate sırıtarak bakarken, güzelliğe nanik çekerek alay edip dudurlar.

Bu tarz insanlar ile çok karşılaştım, beni fazlasıyla incittiler. Oradan biliyorum tanıyorum onları.!

* * *

Elbette ince bir çizgi vardır gülmekte, gülmek kötü bir şey değildir asla.!

Bu minvalde anlamadığımız meseleler karşısında korkup kaçarak merakımızı kırmaktansa, ona biraz olsun hicivle bakıp gülümse(mek) bizi gerçeğin sorumluluğundan çok da uzaklaştırmaz diye inanıyorum.

* * *

Söz konusu cümleden çıkardığımız ders de budur işte Adsız. Yazar demiyorum ama, çevirmen burada motoru biraz fazla zorlamış ;)

Eğer biz de biraz kasarsak, cümleden şunu çıkarabiliriz.

Yalnızlığı abartıyoruz, kimse bizi sevmiyor diyoruz. Oysa bu doğru değil, sevgimize muhtaç ve bizi sevmeye can atan az da olsa bazı kimseler vardır çevremizde. Yoksa da bulunur.! Ama kimse bizi sevmiyor diyemeyiz. Bu tamamen bir yalan ve kestirme bir bahanedir.

Evlilik denilince.! Hani hep yalnız olduğundan şikayetci kimseler vardır ya.! İşte bu kimseler güya kafalarına göre bir eş bulduklarında, o kimseyi sevmekten beter ederler. Öyle ki; çevirmenin dediği gibi eşlerini her isteklerine amade köle yaparlar.

İşte böyle efendim :)

2 Kasım 2011 13:09  

Yorum Gönder