16 Haziran 2009

Fukaralizm

Tekel ürünlerinde toptancı ile peşin çalışılır, küçük esnaf bu sebeple Kredi Kartı ile bu ürünleri satmaya yanaşmıyor.

Bunun adı kapitalizm değil, olsa olsa fukaralizm olur. Kapitalist olsaydı, peşin aldığı malı vadeyle satabilecek kadar bir güç edinmiş olurdu değil mi ?

Küçük esnafın çarkı döndürecek kadar parası yok, Kart ile tekel ürünü satmaya kalksa bir haftada vitrin sıfırı tüketecektir belki. Peki, o vitrini doldurmak için parayı nereden bulacak !

Kapitalizm dediğiniz şey, yıldızlı marketler ile girdi bu ülkeye. Siz gidin de, kapitalizmin âlâsını oralarda görün. Zavallı bir bakkaldan ne arıyorsunuz ?!.

* * *

Önce milletin karnını doyuralım, ondan sonra yasalara sıra gelir. Karnı doyan millet, zaten yasalara saygı duyar merak etmeyin.

Halkın üstünde "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler." diyen birileri olduğu sürece, o ülkede yasalar hep pastacıları savunur: Visa'yı savunur, Mastercard'ı savunur !

O şarküteri de eminim, tekel ürünü için Kart kullanmıyoruz derken üzülmüş, içi ezilmiştir.

Adamcağazın tekelde Kart geçmiyoruz derken, pek de Gargamelvari bir kahkaha ile neşelendiğini sanmıyorum.

O hasta arkadaş da, şarap neyim alacağına meyva suyu ya da gazoz alsaymış o gece !!! Hatta; bir şişe süt götürseymiş partiye, fena mı olurdu..

* * *

Şu iyi yapmış diyenlerin toplumumuzdaki konum ve statülerini merak ettim doğrusu !! Yoo, cevap yazılsın diye sormuyorum.

Saygısızlık nevinde söylemiyorum, ama bana devekuşlarını anımsattılar. Hani, şu kafalarını kuma görüp, etrafında ne olup bittiğini görmeyen mahluklar var ya ?!..

Toplumla barışın derim.

* * *

Bu arada.. o bahsi geçen hasta arkadaşın, alkol almak istediği dikkatimi çekti.

Hikayenin sonunda.. aklınca bakkalla ders vermeye kalkmış; ama göründüğü kadarıyla, düpe düz dalga geçmiş.

Anlaşılan o ki; hayatının olağan terapisti konumundaki alkol illeti hem aklını, hem de vicdanını uyuşturmuş.

Şurada: Benbugunbunuogrendim.Blogspot.Com

0 Yorum:

Yorum Gönder