15 Mayıs 2007

Totalitarizm

"Belki o zaman sokaklarımızdaki bayram afişleri de değişebilir. Örneğin, "En kutsal görevimiz Cumhuriyet'i yaşatmaktır" yerine şöyle denebilir: "Cumhuriyet'in en kutsal görevi vatandaşlarını mutlu yaşatmaktır".

#

Bu ifadeyi milletin menfaati adına anlayamamak ne üzücü. Cumhuriyet bizler için vardır, biz onun için var değiliz. Hem cumhuriyete muhalefet olunuyor değil, sadece aslında ne anlama geldiği üzerinde sorgulanıyor.

Dövüş Kulübü (Fight Club) isminde bir film vardı.. sahip olduklarımız bir süre sonra bize sahip oluyorlar, diye bir mesaj veriyordu film.

İşte böyle de.. cumhuriyete hayat veren bu toplum, bir süre sonra kendisini kafese tıkılmış gibi hissetmeye başladı. Çünkü esas olarak yaşanan cumhuriyet değil, [ totalitarizm ] oldu. Vatandaşlarının beklentisini karşılayamayan bir yönetim sistemi, cumhuriyet olarak anılamaz.. sizler neyin peşindesiniz ki, sadece adı cumhuriyet olan bir despotluğu hâlâ savunmaktasınız.

Sözlük mânâsına bakın da hizaya gelin. Halkın seçimle meclise gönderdiği vekiller ceza alıyor, partiler kapanıyor.. bu mudur cumhuriyet? Hani halkın iradesi nerede öyleyse?

Anlamayacağınızı kabullenerek yazıyorum bunları, yakın zamandan beri farkına vardım ki sizleri muhatap almakla vaktimi ziyan ediyorum. Belki günün birinde sevgi insanları okur bu yazılanları da.. acıları teselli bulur, gözyaşları durulur.

Tüm güzelliklere, selâm olsun..

[ Şuraya yazmışım: www.mustafaakyol.org ]

0 Yorum:

Yorum Gönder