8 Mayıs 2006

Tesettür, Nereye Gidiyor?!

@ Tahin,

Değindiğiniz konu benim için pek önemliydi.

Eğer bir gün evlenmek nasip olursa eşimin ve kızlarımın İslami tesettür anlayışına riayet etmeleri konusu üzerinde hassasiyetle duracağım.

Dolayısıyla bir erkek olarak, konu hakkında malumat edinmeye; neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışıyorum.

***

Biz erkeklere bu işte büyük roller düşüyor.

Saçı başı açık kızlara rağbet etmeyi sürdürürsek, elbette modacılar da tesettürlü bayanları hedef alarak, onları erkeklerin gözünde daha cazip bir hale getirme yolunda çalışmalara gireceklerdir.

Ne yazık ki, İslamı kulaktan dolma bilgiler ile öğrenen kızlarımız da bu rant kavgasının bir parçası olmaktalar ve kendilerini bir mal gibi süsleyip püsleyerek sokağa atmaktalar.

Güya saçı başı açık kızlar ile rekabet ederek, evlilik konusunda kendilerine daha makbul olan eş arayışında ya da bekleyişinde bulunacaklar.

***

Star televizyonunda juri tarafından Türkiye güzeli seçilen kızımız, daha 18 yaşında ve lise son sınıf öğrencisi.

Etini budunu göstererek neler kazanabileceğini öğrenmiş bu yaşta, helal olsun. Zor imkanlar ile ders çalışmak yerine kafasını kullanarak şöhret oldu; ele zarar ama kendisine yarar, kız haklı!

Medeniyet dedikleri de bu olsa gerek: Birilerine zarar verebileceğini düşünmeden, menfi davranarak kazanç elde etmek...

***

Şöhret olmak sadece kamera karşısında olmuyor efendim; bir toplum içersinde bulunan bir bayan biraz dekolte giyinince ortamın en aranılan bayanı durumuna geliyor.

Bir düğünde dernekte, okulda, iş'te...

Bir kadın ne kadar şuh davranır, ve kendisini ne ölçüde çevresine sunarsa oranın şöhreti oluveriyor.

***

Peki ey akıl sahipleri, bu işin tek suçlusu kadınlar mıdır? Ya erkekler? Onlar işin mağduru durumunda olanlar mıdır?! Hayır!!!

Hiç talep olmazsa, arz olur mu? İşletme Ekonomisinde bir arz-talep dengesi vardır, öyle de erkekler açık saçık müstehcenliğe rağbet etmeyip yüz çevirseler böyle bir piyasa da oluşmaz!

Bu duruma dikkat çekerek, hem can alıcı bir tahlilde bulunuyorum; hem de çözümün nerede başlıyor olduğuna dair bir hedef gösteriyorum.

***

Toplum düzeninin korunmasında, erkekler üzerlerine düşen sorumluluklara karşı duyarlı olmalıdırlar.

18 yaşındaki kızını güzellik yarışmalarına gönderip reklam piyasasına malzeme yapan bir baba, toplumun örf ve adetlerine mi hizmet ediyordur yoksa kendi cebine mi? El insaf artık...

***

Toplum olarak geldiğimiz bu nokta hiç de hoş değil. Bekar olan bayanları geçtim, evli olan bayanlar dahi eşlerini eve bağlamak adına tesettürün tadını kaçırıp kendilerini eşlerinin beğenilerine sunuyorlar.

Ve tabi bu halleriyle sokaktaki erkeklerin gözlerine bayram yaptırmayı da göze alıyorlar. Bu hali gören erkek neden sesini çıkarıp da, karısının ne hal üzere yanlışta olduğunu anlatmaz ki!?

Çok kızıyorum bu duruma...

***

İşte esas maraziyet kadınlarda değildir; erkeklerdedir! Her erkek, karısının kızının giyimine kuşamına, edebine huyuna suyuna müdahale etse; bugün bu hallerde olmazdık.

Meseleyi iyi tahlil edelim ve kadınlara yüklenmeyelim bütün günahı; benim gözümde erkekler yegane suçlulardır! Ben bunu bilir bunu söylerim.

***

Bir adam medeniyet diye karısına mini etek giydirip sokağa salarsa, suçlu olan sadecede kadın mıdır?!

Neden bu lavuk, karısının sokaktaki erkeklere arz-ı endam etmesine göz yumar diye düşünenlere bir cevap:

Böylesi erkek tiplerinde çok istenilene sahip olma tatminkarlığı görülür ki, işte bu tatminkarlık pahasına adam karısının giyimine kuşamına karışmaz.

Hem karışsa, eşi de kendisine göz zinasında bulunmasına müsade etmeyecektir. Yani, al gülüm ver gülüm hesabı: Ben senin giyimine, edebine karışmıyorum; sen de benim dünyevi zevklerime müdahale etme, anlayışı...

Bu sözler ile hiç kimseleri hedef almıyorum; üstüne alınanlar varsa buyursunlar, bakalım ne kadar sesleri çıkacak :-/

Harbiden Öfkeli,
Kâzım Mızrak



.:.: Dip Not :.:.

Yazıyı göz ucuyla değerlendirdim, daha sonra vakit ayırıp inşallah okuyacağım.

Diğer yönden, eleştiri dozunu ağır tuttuğum bu yazımda; Allah başa vermesin diye dua ediyor ve bu duayı kalben hepinizle paylaşıyorum.

Zira büyük konuşarak, bir imtahana tabi tutulmak adına eleştirdiğim insanların yerine düşmek istemem.


Bu yazı, bir yorum olarak http://tahin.blogspot.com/2006/05/trbanl-beyaz-trkler.html adresinde yer almaktadır.